Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A narancsbőr oka és kezelése

2012.04.15

A szervezetünk által fel nem használt cukor zsír formájában raktározódik el a bőr sejtjeiben, és felhalmozódik a kötőszövetekben. Ezek az energiatároló sejtek megduzzadnak, és a bőr felszíne felé türemkednek. A kötőszövet rugalmassága is csökken, amelynek köszönhetően a bőr egyenetlenné válik.

img_0006.jpg

A cellulit kialakulása alapvetően örökletes, genetikai eredetű, azonban számos élettani faktor (hormonháztartás, életkor, táplálkozás és mozgáskultúra) befolyásolja kialakulását, megjelenésének mértékét. 

Ha a cellulit egyszer már kialakult, anyagcsere-problémák is társulnak hozzá, és a helyzet egyre csak romlik: a felduzzadt zsírsejtek akadályozzák a nyirok- és vérkeringést, miáltal a víz a környező szövetbe préselődik. Ennek eredményeként a bőr a környező részeken még inkább megdagad.
Ma a nők 95 százalékának van narancsbőre, legyen fiatal vagy idős, sovány vagy telt alkatú. Főleg a strandszezon kezdetén kerül a fókuszpontba a narancsbőr, amikor is sokan kezdik felvenni a harcot ellene és minden csodaszert kipróbálnak, hogy megszabaduljanak tőle.
 
A narancsbőr elsősorban a hölgyeknél jelentkező bőrelváltozás. Tévedés lenne azonban azt gondolni, hogy csupán a teltebb hölgyeket érinti. A vékony hölgyek legalább olyan veszélyeztetettek, mint azok, akik súlyfelesleggel rendelkeznek. 
 
Nemek közti különbség: A narancsbőr nemek közti előfordulásának gyakoriságát több fiziológiás különbség is magyarázza. A nők epidermise és dermise vékonyabb, a subcutis felső zsírrétege vastagabb és azt kevesebb és lazább kötőszöveti rost hálózza be. A nők legfelsőbb bőrrétege (hám) és középső bőrrétege (irha) vékonyabb, a bőralja felső zsírrétege vastagabb és azt kevesebb és lazább kötőszöveti rost hálózza be. Ezek a rostok a nők gyakoribb testsúlyváltozásai miatt (hízás, fogyás, különösen ismételt terhességet követően) mindinkább megnyúlnak, és az idő előrehaladtával egyre kevésbé képesek regenerálódni 
További cellulitra "hajlamosító" különbség, hogy a nők testzsír százaléka eleve nagyobb (nők: 20-25%; férfiak: 10-15%), és ez a többlet elsősorban a csípő, comb és fenék tájékán raktározódik

Ezt a bőrproblémát a bőr alatti kötőszövet meglazulása, a sejtközötti állományba lerakódott kocsonya szerű anyag és a zsírsejtek nagymértékű megnövekedése idéz elő. A zsírszövet vastagsága egyénenként változó lehet. Egyes nők még soványan is teltebb idomokkal rendelkeznek, mint mások. Általában a combon, fenéken, csípőn és a hason alakul ki. 
A bőr felszíne alatt több millió zsírsejt képes a zsír elraktározására. A narancsbőr folyamatosan alakul ki, ahogy a zsírsejtek egyre nagyobb csomókba rendeződnek és ágyazódnak be a bőrszövet rostjai közé. Kezdetben ez csak akkor látható, ha a bőrredőt az ujjaink közzé csípjük, kifejlődött állapotban már állva és fekve is láthatóvá válnak a narancs héjára emlékeztető egyenetlenségek 
Kialakulása összetett folyamat, ami összefüggésben van a helytelen táplálkozással, az inaktív ülő életmóddal szervezetünk elsalakosodásával alkati adottsággal, az elégtelen máj- és veseműködéssel, valamint az ideg- és hormonrendszerben beálló zavarokkal. 

A női hormonháztartás, helyesebben a hormon szintek ingadozása, elsődleges élettani hatást gyakorol a cellulit kialakulására. Különösen nagy valószínűséggel alakul ki narancsbőr a pubertás korban, terhesség alatt fogamzásgátló tabletták szedése esetén és a változókor derekán. A leginkább felelős ösztrogen (elsődleges női nemi hormon) gyengíti a kollagén rostok szerkezetét, és szabályozó szerepet játszik a zsírháztartás, a vér- és nyirokkeringés irányításában

Az életkor előrehaladtával a kollagén és elasztikus rostok szintézise és a hibajavító mechanizmusa csökken, aminek eredményeként a bőr kötőszövete fokozatosan elveszti szerkezeti rugalmasságát. A napsugárzásból származó, és az évek során felhalmozódott UVA sugárzás bőröregedést okozó hatása tovább rontja a bőr rugalmasságát. A cellulit kialakulásának valószínűsége, megjelenésének mértéke ezért évről-évre nő.
 

bicepsz--becu.jpg

A táplálkozás és a mozgás csak harmadsorban befolyásolja a cellulit kialakulását, megjelenésének mértékét, mivel a cellulit a testsúlytól független vastagságú bőralja felső zsírrétegének rendellenessége, melynek zsírtartalmát a hormonháztartás szabályozza. A rendszeres mozgás fokozza az anyagcserét (lebontó folyamatok túlsúlya) és a szív- és érrendszeri aktivitást, ami javítja a helyi mikrokeringést is.

Az esztétikai hátrányon kívül ez a probléma jelentősen rontja a vér és nyirokkeringését. A megnagyobbodott zsírsejtek egyre jobban akadályozzák a salakanyagok kiválasztását, így a bőr alatti szövetek vérellátását és a nyirokkeringését.
Elsősorban a zsír- és vízháztartás anyagcserezavaraiból, valamint az elégtelen nyirokkeringés során felhalmozódott salakanyagok és bomlástermékek visszamaradnak a bőr kötőszövetében, így az szivacsossá, narancshéj-rajzolatúvá teszik.
A cellulit egy olyan rendellenes állapot, amely a bőrt szilárdan tartó kötőszövet lassú tönkremenetelét és elgyengülését okozza.
Fontos még megjegyezni, hogy a normális súlygyarapodást követően a bőr feszes és sima marad. 

A narancsbőr csökkentéséhez illetve megelőzéséhez ma már számos eljárás áll rendelkezésünkre.
A narancsbőr kezelése komoly erőfeszítést, nagy türelmet és kitartást igényel. A létrejött cellulitnak normál étrend és testmozgás segítségével történő megszűntetése rendszerint nem lehetséges. Aki abban reménykedik, hogy krémekkel eltüntetheti a narancsbőrt, sajnos téved.
Rendelkezünk nagyon hatékony és látványos kezelési formákkal, azonban a helyes életmóddal, táplálkozással és mozgással kapcsolatos kérdéseket nem kerülhetjük meg, mivel ezek nélkül nagyon nehéz eredményt elérni, illetve az elért erdményt megtartani.
A leghatékonyabb a különféle módszerek kombinálása. Már a narancsbőr kialakulása előtt is rendkívül hasznos, ugyanis ha bőrünket folyamatosan edzésben tartjuk, kisebb eséllyel alakul ki narancsbőr. Valamennyi „cellulitterápia" célja a beszűkült helyi mikrokeringés, anyagcsere javítása, melynek eredményeként csökken a felhalmozódott zsír és az ödémát képző szövetközötti folyadék mennyisége, továbbá javul a bőr szerkezeti rugalmassága.

Fizikai módszerek

A narancsbőr ellen már számtalan módszer létezik az ultrahangos ketyeréktől a vákuumos kezelésig. Az egyik legújabb fejlesztés az Endermologie testkezelés. Az LPG-gép kezelőfeje a vákuum és forgóhengerek segítségével képes mobilizálni a kötőszöveteket, ezáltal serkentve azok anyagcseréjét, a mikro- és nyirokkeringést. Így a salakanyagok könnyen, gyorsan távozhatnak a szervezetből, a bőr feszes és sima, a test kontúrjai határozottabbak, az alak karcsúbb lesz. 
 
A masszázs helyi vérbőséget okoz, ezáltal javítva az anyagcserét, javítja a nyirokkeringést, így a salakanyagok elszállítását. A kézzel végzett masszázs jobb, mint a gépi. Történhet szárazon, vagy olajokkal. Az olajos masszázs esetében az olajban lévő hatóanyag is segíti a bőr megszépülését, azt símává bársonyossá teszi. Nagyon látványos hatása van a bőrre. Egy kúra alatt (10-15 alkalom) a bőr 5-10 évet fiatalodik. Mindez pórustisztító és sejtregeneráló hatásának köszönhető. Jól hangzik, és valóban hatásos, de egy alkalom sajnos nem elég hozzá. Mielőtt átadnád magad a kellemes képeknek, jobb ha tudod, hogy ez a masszázs nem éppen a relaxálásról szól, és előfordulhat, hogy izomlázzal szállsz le a masszázságyról.

lsl_0921.jpg

Az infraszauna használata nagyon kellemes érzés, az izzadás mennyisége kb. háromszorosa a hagyományos szaunáénak, 20-60 szoros méregtelenítő potenciállal rendelkezik és 3-7-szer nagyobb mennyiségű nem vízjellegű összetevő található a kiizzadt verejtékben. 
Javítja a vérkeringést, megszabadít a súlyfeleslegtől és a stressztől. A rendkívül hatékony kalóriaégetés mellett egyúttal elvégzi a keletkező bomlástermékek eltávolítását, a szervezet méregtelenítését, salak-mentesítését is.
Nagyon hatékony és kellemes a masszázs és az infraszauna együttes alkalmazása, vagy a test infralámpával történő melegen tartása masszázs alatt.
Eredeti neve body-wrapping, melyet magyarul testcsomagolásnak vagy testtekercselésnek hívnak. Ezzel a kozmetikai módszerrel jó eredményeket lehet elérni az alakformálás és cellulit-problémák esetén.
A kezelés során a testet lábtól mellig speciális krémmel kenik be, majd az egész testet környezetbarát rugalmas fóliával tekerik be. A testcsomagolás tulajdonképpen az aromaterápia és a kompressziós (nyomásos) csomagolás kombinációja. A testcsomagolás révén jelentősen intenzívebbé válnak a test salaktalanító folyamatai. Az alakformáló krém és a fólia fokozott nyirokáramlást idéz elő, így a pangó folyadék a nyirokrendszeren keresztül távozik. A krém olyan hatóanyagokat tartalmaz, amely a kötőszöveteket feszesebbé teszi, és a zsírszövetek anyagcseréjét gyorsítja. (A vendég a kezelés alatt enyhe bizsergést érez). A nyomókötéssel a páciens 40-60 percet pihen egy meleg takaró alatt. A fóliát egy speciális késsel a kezelés végén lebontják, és máris láthatóvá válik, hogy a bőrbe beszívódott hatóanyagok kisimítják a narancsbőrös felületeket. A kezelést 5-10 alkalommal végzik, el mely jelentős kerületcsökkenést is eredményez a comboknál, hason, csípőn.
 
Hideg-meleg zuhany váltás, melynél nagyon fontos hogy a bőrt először felmelegítjük, majd utána hűtjük le. Tehát a zuhanyzást nem a kellemes melleg vízzel fejezzük be, hanem a hideg, szíúrós érzés marad a tusolás végére.

Táplálkozás és mozgás

 
A kalóriaszegény táplálkozás csupán az alsóbb tartalék zsírrétegek mennyiségét csökkenti, a subcutis felső zsírrétegének vastagságát, így a narancsbőr meglétét nem befolyásolja. 
A rendszeres mozgás fokozza az izomtónust, és közvetve serkenti a helyi vér- és nyirokkeringést is, ami segíti a helyi anyagcsere élénkítését. A sportolás hatására a bőr feszesebbé, energikusabbá, üdébbé és egészségesebbé válik. DE önmagában csupán a helyes táplálkozásra és mozgásra alapozni a már kialakult narancsbőr eltüntetése érdekében nem elegendő, viszont nagyon fontos!

Külsőleges készítmények

 
Szinte minden nő kipróbálta már, hiszen a legegyszerűbb bemenni bármelyik drogériába és leemelni a polcról a legszimpatikusabb narancsbőr elleni készítményt. Ez lehet krém, zselé vagy ampulla, mélyen ható vagy extra gyors. A narancsbőr elleni készítményekbe általában a bőr anyagcseréjét elősegítő anyagot tesznek, például koffeint A legtöbb krémet naponta egyszer-kétszer kell használni, de van, ami éjszaka hat, és van, amit bőrcsiszoló emulzió egészít ki. Bőrgyógyász szakemberek szerint nincs egetverő különbség az alsóbb és felsőbb kategóriás termékek között. A legfontosabb a következetesség. Használd minden nap, száraz ledörzsölést vagy zuhanyozást vagy szaunázást követően. 
A cellulit tüneteit nagymértékben vissza lehet szorítani külsőleges készítmények rendszeres használatával. Hangsúlyoznunk kell a rendszeresség fontosságát, mert kizárólag így érhető el eredmény. Jó ha tudod, hogy mélyreható eredményt csupán a krémek használatával nem érhetsz el. Mindenképpen életmódbeli változások szükségesek a sima combokhoz. 
A készítmények anti-cellulit hatékonyságát alapvetően befolyásolja a hatóanyag fizikai-kémiai tulajdonsága, a gyógyszerforma és a készítmény alkalmazásának módja. A hatóanyagnak a bőr barrierén átjutva megfelelő ideig, a szükséges koncentrációban rendelkezésre kell állnia a hatás helyén. 
A narancsbőr elleni készítményekben leggyakrabban használt hatóanyagok: Koffein, Paprikakivonat, Fahéj, Carnitine, L-carnitine,  acetyl-L-carnitine, propionyl-L-carnitine.
A Carnitine származékok szabad zsírsavak szállításáért és elégetéséért felelős. A karnitin segíti a normális szívműködést, megakadályozza a tejsavképződést az izmokban, javítja azok oxigénellátását, így növeli az állóképességet és késlelteti a fáradságot.
Anti-cellulit termékek gyakori komponensei a gyógynövénykivonatok, melyek komplex hatásuk révén segíthetnek a narancsbőr megjelenésének mérséklésében (antioxidáns, anyagcsere fokozó, vízháztartást befolyásoló, bőrvédő, stb.). Például: vadgesztenye, vadborostyán, hamvas szeder, ricinus olaj, guarana, szúrós csodabogyó, stb.
Narancsbőr elleni készítményekben is vannak vitaminok, melyek közvetve javíthatják a problémás bőrfelület feszességét. 

Tévhit, hogy a zsírleszívás alkalmas a cellulit kezelésére, mert ez csak a mélyebben fekvő, zsírdepóktól szabadít meg, de nem alkalmas a cellulitért felelős subcutis felső zsírrétegének zsírtartalmának csökkentésére. (Jelentős mennyiségű zsír leszívását követően a narancsbőr megjelenése még kifejezettebbé is válhat a feszességéből vesztő, összeeső bőr miatt 
A narancsbőr makacs barát, sajnos, amilyen könnyen, jobban mondva észrevétlenül kúszik fel a combra és a popsira, olyan nehéz tőle megszabadulni. Persze megvannak a módszerek, hiszen a ráncok és a plusz kilók mellett a nők legfőbb ellensége.
Nem mindegy azonban, hogy mikor mit választasz. Nem minden módszer hozza meg a várt eredményt, és vannak, amik önmagukban nem is hatnak. 

Mikor mit?

 
Nem mindegy, hány éves vagy, és milyen mértékű a narancsbőröd. Ha már évek óta ott figyel a combodon, és elmúltál 35, akkor a krémek sajnos nem segítenek, és érdemes egy komolyabb, összetettebb kezelésben gondolkodnod.
Ha viszont alig múltál 20, akkor a krémek is hatásosak lehetnek, persze egy kis diétával és mozgással párosítva. Az egészséges életmód egyébként minden életkorban kifizetődő, akár narancsbőrről, akár másról van szó. 
Néhány alapvető szabályt betartva javul a bőrminőség  
Igyál sok ásványvizet, hogy a salakanyagok könnyebben kitisztuljanak 
Ne fogyassz feleslegesen cukrot 
Kerüld az adalékanyagokat, az alkoholt, a cigarettát és a kávét
Mozogj rendszeresen
Tarts tisztító napokat, amikor csak gyümölcsöt veszel magadhoz, és szaunázni is elmész

Napi 10 perc narancsbőr ellen

 
Otthoni program

lsl_0497.jpg

Nem kell órákat töltened azzal, hogy eltüntesd a narancsbőrt. Elég, ha következetesen minden nap 10 percet szánsz rá, és meglesz az eredmény. Sokan arra hivatkoznak, amikor szépségápolásról van szó, hogy nincs idejük. 10 perced talán akad a göröngyök eltüntetésére! Mosdás kesztyűvel: Vegyél egy kétoldalú mosdókesztyűt, melynek egyik oldala, mint egy bőrradír, érdes felületű, másik oldala pedig selymes, puha anyagból készült. Zuhanyozás közben tedd a lábad a kád vagy zuhanyfülke szélére, úgy, hogy derékszöget képezzen a térdhajlatod. Bőrödet először alaposan be kell melegítened. Ezt legkönnyebben a zuhanyrózsa használatával éred el. Állítsd a hőmérsékletet kellemesen melegre - de semmiképp nem forróra -, a nyomást pedig közepesre, vagy a közepesnél kicsit erősebbre. A víz sugarát felváltva közelítsd és távolítsd, öt centiméteres távolságokra mozgasd. Ezzel a gyengéd vízmasszázzsal felkészíted bőröd a következő lépésre. Tegyél tusfürdőt a kesztyű puha felére, majd a szíved felé irányuló mozgással egyenletesen oszlasd szét a problémás bőrfelületen. Ezt követően nagy sugarú, körkörös mozdulatokkal, a kesztyű érdes felével dörzsöld át magad, míg a tusfürdő habossá nem válik. A hatás növeléséhez használj masszírozó golyókat tartalmazó, bőrfeszesítő tusfürdőt. Utolsó lépésként maradj a meleg víz alatt, amíg a kipirosodás el nem múlik, majd hogy a pórusaidat összehúzd, használj hideg-meleg váltózuhanyt. Forrás: Femina.hu
 
Masszázs kézzel
Ne gondold, hogy csak profi masszőr segíthet narancsbőrödön. Bizonyos masszázsfogásokat te is megtanulhatsz, és könnyedén napi öt percben elvégezhetsz. A masszázs alapvetően azért segít, mert serkenti azon hajszálerek működését, melyek a hámréteget táplálják. Bár eredetileg ezek az erek tökéletesen működtek, sajnos életformánk egyáltalán nem kedvezett e működés fenntartásának. Sokat ülünk, keveset mozgunk, így mesterségesen kell rásegítened. Zuhanyozás után a testápolást kösd össze egy kis vérpezsdítéssel is. Először is be kell melegítened a bőrt és a hajszálereket. Alaposan gyúrd át a kívánt területet, és annak tenyérnyi sugarát. Ezután ujjbegyeidet erősen bőrödre nyomva, szíved irányában - például combodnál felfelé - folytasd a masszázst. Fontos, hogy mindig csak egy irányba végezd a mozgást. Ha a nyomástól nagyon dörzsölődik bőröd, ajánlatos valamilyen olajat, testápolót használnod. Ha dupla hatást szeretnél, használj narancsbőr elleni krémet. Levezetésképp gyors, apró, körkörös mozdulatokkal tenyereddel dörzsöld át bőröd. Ezzel hosszantartó friss hatást és élénkséget biztosítasz. Ha ezt a tíz percet rászánod combodra és fenekedre, hidd el, meg fogják hálálni. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg pénzt, időt, energiát és takargatást spórolhatsz meg magadnak

Az egészséges bőr titkai
Az első helyen áll a rossz, rendszertelen táplálkozási szokás, a zsírban és kalóriában gazdag tápanyagbevitel, amelynek a legnagyobb részét a vacsoránál sikerül elfogyasztani. A bevitt mennyiség nagy része pedig ránk rakódik, és később már nehezen tudjuk lemozogni, főleg ha ülő munkát végzünk egész nap és estére már nincs erőnk és kedvünk konditeremben izzadni. Hozzájárul még a túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás, stressz. Ha az anyagcserénk felborul, az hajlamosít minket a narancsbőr kialakulása mellett a megemelkedett vérzsírszintre, a magas vérnyomásra, a cukorbetegségre és a köszvényre is. Ezek a betegségek pedig még tovább rontják a kis artériás erekben és a nyirokerekben a keringést. Rizikófaktort jelentenek még a különböző gyógyszerek, hormonkészítmények (fogamzásgátlók).

Mielőtt megvesszük az első karcsúsító gélt és betérünk valamely masszázs szalonba, érdemesebb előbb az életvitelünkön változtatni, mivel csak így érhetünk el tartós eredményt.
 

Összegzés

•Tisztítsuk meg a szervezetünket az elraktározott káros anyagcseretermékektől. Ennek leghatékonyabb módja a böjt, vagy méregtelenítés. Teljesen egészséges ember se végezzen 3 napnál hosszabb böjtöt orvosi felügyelet nélkül! Heti egy napi böjtöt, 3-4 liter megfelelő folyadék fogyasztásával bárki végezhet. Ásványvizeket, zöldség-, gyümölcsleveket és a tisztulást elősegítő gyógyteákat fogyaszthatunk: pl. csalán, zsurló, gyermekláncfűből készült teák.

•Fontos, hogy az emésztést és a székrekedéses panaszokat rendezni kell. Ehhez a napi gyümölcs- és zöldségfogyasztás nélkülözhetetlen. A reggeliben szerepeljen rostdús, cukormentes műzli, zabpehely. Segíthet az aszalt szilva vagy a lenmagpehely fogyasztása is.

•Fontos lenne a rendszeres mozgás, sport napirendbe iktatása. Az izmok mozgásukkal javítják a keringést és hozzájárulnak a zsírbontáshoz is. Legoptimálisabb az alacsony intenzitású mozgás.

•Egyszerű módszer a hideg-meleg váltakozásának hatása: ennek lényege, hogy az anyagcsere a bőrben és az izomzatban hőmérséklet függő. Már 1 fok hőmérsékletemelkedéssel 13%-os élénkülést érhetünk el. Nagyobb hőmérsékletváltozással, pl. 10 fokos emelkedéssel már az oxigén felhasználást is 2-3-szorosára növelhetjük. A hő hatására kitágulnak az erek, a véráramlás fokozódik - ezzel fokozódik a sejtek tápanyagellátása és javul a káros anyagcseretermékek elszállítása is. Az anyagcsere folyamatok katalizátorai az enzimek is hatékonyabban működnek magasabb hőmérsékleten. A tág pórusokon keresztül a bőr természetes zsíranyaga, a faggyú is könnyebben távozik, természetes módon puhítva, ápolva a bőrt. Ezt a hatást egy jó forró zuhannyal is elérhetjük. Fontos, hogy a forró fürdő végén, a végtagok felől indulva, a szív felé haladva pár percig hideg vízzel hűtsük a bőrt. Ezzel a váltakozó hőhatással egyrészt eddzük az ereket, másrészt pedig a bőrbe jutott hatóanyagokat bezárhatjuk a bőrbe.

•Készítsünk alga-fürdőt otthon: az algák feszesítik leginkább a kötőszövetet. Értékes nyomelemekben gazdag - cink, réz, kalcium, nátrium, kálium, kén - hatóanyagai segítenek a zsírsejtek lebontásában és intenzíven hidratálnak, javítják a megereszkedett bőr állagát és kisimítják az apróbb ráncokat. Kaphatók porított algakészítmények tablettában, melyet összetörve, 39 fokos vízbe szórva kellemes fürdőt készíthetünk magunknak. A kitágult pórusokon az alga hatóanyagai könnyebben bejutnak a bőrbe, a hideg zuhany pedig mintegy bezárja, csapdába ejti azokat.

Algákat táplálék kiegészítőként is érdemes fogyasztani, segítik a "méregtelenítést", jóddal és fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal látják el a szervezetet.

Illóolajos tekercselés: növényi olajba cseppentsünk pár cseppet a következő illóolajokból: rozmaring, fahéj, menta, grapefruit, kakukkfű, boróka, citromfű, levendula, eukaliptusz és masszírozzuk a kezelendő bőrfelületbe. Ezután tekercseljük be fóliával és takarjuk be, hogy melegen tartsuk. Infravörös lámpával növelhetjük a hatékonyságát. A kötés levétele után következzen a hideg zuhany.

 

Írta: Pavelka Beáta (Testépítő és Fitness edző)